Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Меркел вети дека ќе ја направи Германија СО2 неутрална до 2050 година

Германската канцеларка Ангела Меркел во вторникот вети дека ќе изготви план за да ја направи Германија СО2 неутрален до 2050 година, и за таа цел побара од климатскиот кабинет со којшто таа претседава да најде најдобар начин за постигнување на истото.

„Се работи за климатска неутралност, што значи дека не треба да се осигураме дека нема апсолутно никакви емисии на CO2, туку дека ако има емисии на CO2, мора да најдеме алтернативни механизми за складирање или неутрализирање на овој CO2“, рече Меркел.

Таа предложи да одржи дискусија во кабинетот за тоа како оваа цел би можела да постигне до 2050 година, нагласувајќи дека дискусијата не треба да биде за тоа дали целта може да се постигне, туку за тоа како да се направи тоа.

error: Соддржината е заштитена.