Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Австралијанец меѓу напаѓачите: „Дојдов во Нов Зеланд за да го извршам нападот“

Фото: Centar.mk

Австралискиот премиер, Скот Морисон потврди дека еден од четворицата уапсени напаѓачи во двете џамии во Нов Зеланд е државјанин на Австралија и за него рече дека е екстремист, деничар и насилен терорист.

Мажот кој презел одговорност за нападот, во отворен манифест, соопштил дека е 28-годишен Австралијанец кој на Нов Зеланд дошол со цел да испланира и да изврши напад.

Во нападот се убиени 40, а повредени се над 20 лица.