Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Анѓушев соопшти среќна вест: Економски раст од 3.7 проценти, Невработеноста на најниско ниво во историјата

фотографија на Centar.mk. Секое копирање подлежни на кривична одговорност согласно Законот за авторски права.

Во последниот квартал од 2018 година растот на БДП изнесува 3,7 отсто, а невработеноста 19,4 отсто, соопшти вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев.

„Трендот на растот на БДП е позитивен, што потврдува дека владините економски политики се правилно поставени и дека добро обмислените мерки во сите сектори ги даваат очекуваните резултати. Растот на БДП во четвртиот квартал на 2018 година изнесува 3,7%, додека невработеноста ја проби психолошката граница од 20%, односно падна на 19,4%, што претставува намалување од 3,6% за само една година, односно креирани се 26.600 работни места во текот на изминатата година“, рече Анѓушев.

Тој додаде дека растот на БДП се базира на раст на градежништвото, кое што е вратено во нормала, со раст од 19,6% во четвртиот квартал, растот на финалната потрошувачка, како и извозот на стоки и услуги. Индустрискиот раст во јануари 2019 година бележи раст од над 12%.

Според министерот за економија, Крешник Бектеши, четвртиот квартал е период на комплетна реализација на мерките и активностите од годишните програми.

„Само во Програмата за конкурентност, иновации и претприемништво 2018 поддршката за компаниите ја зголемивме, односно бизнис субјектите имаа на располагање на 47 милиони денари и со неа обезбедивме поддршка на развојот на над 150 претпријатија. Годинава фирмите имаат дури нешто над 53 милиони денари, поделени во дел за мали и средни претпријатија, за кој се веќе активни неколку мерки, дел за индустриска политика, каде поддршка ќе добијат субјектите од преработувачката индустрија, дел за кластерско здружување и нов дел за општествено-одговорно работење“, рече министерот за економија Бектеши.