Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Ви игра ли окото? – Ви ја откриваме причината

Секој од нас повремено почувствувал “играње на окото”.

Иако нема некоја конкретна причина за тоа, сепак се смета дека тоа настанува како резултат на функционирањето на одредени нервни подрачја.

Во медицината тоа уште се нарекува и миокимија, што значи грч на очниот мускул и се наведува дека до тоа може да доведе стресот, преголема количина на кофеин, замор, недостаток на сон, недостаток на магнезиум итн.

Но спротивно на медицината постојат и разни народни верувања поврзани со ова, па така Кинезите веруваат дека играњето на окото носи среќа, а Индијците сосема спротивно.