Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Османи: Изборните реформи се едни од клучните предизвици за наредниот период

Вицепремиерот задолжен за европски прашања, Бујар Османи, се сретна со шефот на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, амбасадорот Клеменс Која.

Османи рече дека досегашната демонстрирана неутралност и придонесот што Мисијата го даде во надминувањето на многуте предизвици изминатиов период, особено во делот на изборните реформи, но и севкупно, во имплементацијата на принципот на владеење на правото се од голема полза за Република Македонија.

„Изборните реформи се едни од клучните предизвици за наредниот период вклучувајќи ја тука и имплементацијата на сите претходни препораки на ОБСЕ/ОДИХР, особено во пресрет на претстојните претседателски избори, имајќи предвид дека наш приоритет се слободни, фер и веродостојни претседателски избори“, истакна Османи посочувајќи и на преостанатите реформи што ѝ претстојат на земјата во пресрет на новиот извештај на Европската комисија во април.

Во оваа насока тој изрази задоволство од изгласувањето на новиот закон за спречување на корупцијата и судир на интереси, кој ќе придонесе во постигнувањето поефикасна превенција и борба против корупцијата, a истовремено изрази задоволство што со него се зајакнуваат и ефикасноста и независноста на Државната комисија за спречување на корупцијата, чиј нов состав ќе треба да го мониторира и изборниот процес во делот на финансирањето на политичките партии за време на претстојните претседателски избори.