Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Адвокатот на Ќосето: Горанчо за ништо не е виновен, со својот живот го бранел уставниот поредок

Обвинителството не само што не го докажа обвинението, туку сите посведочивме дека лицето Горанчо Ангелов за ништо не е виновно. Во неговото делување нема ниту едно дејствие со кое би се направило терористичко загрозување на уставниот поредок и поради тоа од овој суд барам правда и слобода за мојот штитеник односно ослободителна пресуда која би била и единствена исправна за случајот, рече адвокатот на Горанчо Ангелов – Ќосето, Драган Пешевски во завршните зборови на денешното рочиште за случувањата од 27 април 2017 година во Собранието.

„Овој човек до мене, Горанчо Ангелов во негови средни години, не е осудуван, татко е на 3 деца од кои 2 малолетни, човек кој со својот живот го бранел уставниот поредок на РМ, сметате ли дека е терорист?“, запраша Пешевски.

Завршните зборови на адвокатот на Ќосето беа во насока на обвинението кое неколку пати беше променето од страна на Јавното обвинителство за на крај да заврши со кривичното дело „терористичко загрозување на уставниот поредок“. Пешевски истакна дека целта на обвинетите не била да го спречат изборот на нов претседател на Собранието бидејќи воопшто не знаеле дека тоа се планира. Според него обвинетите решиле да преземат дејствија бидејќи слушнале дека во парламентот се пее албанската химна.

„Во обвинението стои дека целта била спречување на избор за претседател на Собранието. Како може да е тоа вистина кога толпата не знаела дека тоа ќе се случува внатре. Како и да е, јасно е дека изборот за претседател не беше спречен“, рече Пешевски.

(Макфакс)

Во тренд…