Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Џафери треба да ги распише претседателските избори

Претседателот на Собранието, Талат Џафери, денеска треба да ги распише претседателските избори што ќе се одржат на 21 април.

Согласно Изборниот законик, не треба да поминат повеќе од 90 и не помалку од 70 дена од распишување на изборите до денот на нивно одржување. Мандатот на актуелниот претседател Ѓорѓе Иванов завршува на 12 мај.

Засега не се познати кандидатите на двете најголеми партии. ВМРО-ДПМНЕ ги објави имињата на пријавените кандидати за претседател, а на 16 февруари ќе одбере еден од нив.

СДСМ, пак, на Kонгрес на 3 март ќе го избере својот кандидат.