Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Мандарини со пестициди од Турција откриени во Република Српска

Фитосанитарната инспекција на Република Српска забрани увоз на 5.400 килограми мандарини од Турција поради зголемено присуство на пестициди.

Врз основа на извештајот од лабораториските анализи направени при редовен преглед при увоз на храна било утврдено присуство на пестицидот фенвалерат над пропишаното количество во правилникот за максимално ниво на остатоци од пестициди во храната.

Веднаш било наредено враќање на оспорената пратка или уништување на мандарините под надзор на надлежниот федерален инспекторат.