Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Мислевте дека нормален притисок е 120 со 80? – Лекарите тврдат дека вие сте во заблуда

Сите граѓани мислат дека нормален крвен притисок е 120 со 80, и дека се што е над тоа е аларм за посета на доктор, но новите податоци велат дека оние што мислат така биле во заблуда.

Според Европската кардиолошка асоцијација, новите норми за нормален притисок се 140 со 90, додека за лицата болни од дијабетес границата изнесува 130 со 80.