Секогаш во средиштето на збиднувањата...

„Еуростат“: Една четвртина од големите европски компании користат роботи

Последниот извештајот на „Еуростат“ покажува дека една четвртина од големите компании во Европа, кои вработуваат 250 или повеќе лица, користат роботи во нивниот бизнис.

Ист беше случајот и со средните претпријатија кои вработуваат помеѓу 50 и 249 лица, односно нивниот процент изнесуваше 12 отсто. Додека, само пет отсто од малите бизниси, кои вработуваат од десет до 49 лица, користат роботика во својот бизнис.

Роботи најмногу се користат во компании во Шпанија или 11 проценти, потоа следуваат Данска и Финска, со учество од 10 отсто, и Италија – 9 отсто. Најмалиот процент од еден отсто е регистриран во Кипар.

error: Соддржината е заштитена.