Секогаш во средиштето на збиднувањата...

ДОМ: Зелениот катастар треба да води кон ревизија на урбанизмот во Скопје

ДОМ ја поздравува изработката на зелениот катастар на Град Скопје, што произлезе како обврска од Законот за урбаното зеленило. Не случајно ДОМ со години се бореше за носење на овој закон зашто зелениот катастар и задолжителниот процент зеленило на ниво на град и на градежна парцела се клучни алатки во борбата со аерозагадувањето, соопшти ДОМ.

„Сметаме дека сега треба да следуваат два нови чекора. Првиот чекор е да се обезбеди достапност на зелениот катастар до јавноста за да може сите ние како граѓани да ја следиме состојбата со зеленилото. Со ова ќе бидат јавно познати просторите со урбано зеленило кои не смеат да се претвораат во градежно земјиште.

Втор чекор е да се направи целосна ревизија на детаљните урбанистички планови зашто бетонирањето на просторот го спречува нормалното проветрување на градот, го задржува смогот помеѓу зградите и опасно ги загрозува здравјето и квалитетот на живеење на граѓаните“, се вели во соопштението.

Затоа, ДОМ и понатаму бара да се направат измени во Законот за просторното и урбанистичкото планирање и негово усогласување со Законот за урбаното зеленило, со што ќе се внесе минимумот од 20 отсто зеленило на градежна парцела и 25 квадратни метри зеленило на жител на ниво на град.