Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Димитров: Го зачувавме идентитетот, а Македонија ја разграничивме од соседите

фото mfa.gov.mk

Го направивме невозможното докажувајќи дека чудата се можни. Во тешки околности го решивме најголемиот проблем од независноста, што Македонија упорно ја влечеше назад, напиша министерот за надворешни работи, Никола Димитров, на својот фејсбук-профил по гласањето на уставните измени во македонското Собрание.

„Ја презедовме одговорноста на нашата генерација, да ја зацврстиме државата и да направиме услови за подобра и посигурна иднина за идните генерации. Го зачувавме најважното, македонскиот идентитет, а нашата Македонија ја разграничивме од нашите соседи. Ви благодарам на поддршката кога беше најтешко, на советите, но и на критиките. Се гордеам со македонскиот народ, на нашите сограѓани Албанци, Турци, Срби, Власи, Роми, Бошњаци и сите други. Покажавме дека во нашата Македонија живее идното европско лице на Балканот. Кога сакаме, можеме. Сега засукани ракави, да си ја направиме европска во секоја смисла. Секој во своето. Ќе нè биде“, вели Димитров во својот статус.