Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Добра вест: Овие работници ќе добиваат пензија на помлади години

Се намалува старосната граница за пензионирање на рударите, соопшти денеска на прес-конференција пратеничката од СДСМ, Јагода Шахпаска.

„Сега рударите ќе имаат бенифициран стаж и со навршување 35 години стаж за жени, за мажи 40 ќе може да се пензионираат. Тоа значи дека со новите законски измени рударите ќе можат да се пензионираат на околу 50 години“, изјави Шахпаска.

Таа не прецизира колкав број рудари ќе бидат опфатени со оваа мерка, посочувајќи дека податоците се кај Министерството за труд и социјална политика.

Во тренд…