Искористете сезонско овошје и направете ја оваа лесна летна торта!
Состојки:
1 големо пакување пишкоти
3 кисели павлаки Пекабела
250 мл слатка павлака
1 кесичка шлаг
6 банани (или овошје по избор)
250 мл млеко
Начин на подготовка:
Во еден сад разаматете слатка павлака, па во неа додајте три кисели павлаки и шеќер. Во друг сад разматете шлаг од кесичка. Загрејте млеко во кое полека ќе ги потопувате пишкотите и излупете ги бананите и исечкајте ги на кругови.
Во правоаголен плех/сад од стакло, редете ред натопени и исцедени пишкоти, ред слатка павлака, па банани, па обичен шлаг. И така додека не дојдете до врвот на садот. Последниот слој треба да биде шлаг.
Тортата ставете ја во фрижидер на еден час. Потоа исечете ја тортата и послужете. Уживајте во овој кремаст десерт!