Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Душата ќе ве заболи: Местото каде непродадените автомобили заминуваат за да „умрат“ (ФОТО)

Произведувачите на автомобили се соочуваат со голем проблем при натрупување на непродадената роба, бидејќи мора да купуваат се повеќе и повеќе земја за складирање на непосакуваните автомобили.

Од друга страна, гигантите на индустријата речиси никогаш не сакаат својата непродадена роба да ја понудат по поповолни цени бидејќи така би се нарушил суровиот биланс на индустријата кој би ги загрозил сите нејзини учесници.

Фотографиите од Гугл Мапс ги откриваат пропорциите на овој проблем кој е присутен во Европа и Америка.

Иако делува како логично решение на проблемот, произведувачите не можат да престанат со производство на нови модели и да се посветат на продажба на заостанатата роба бидејќи тоа би предизвикало огромни последици по сите останати гранки поврзани со оваа индустрија.

Моментално се проценува дека на светот постојат околу 10 милијарди автомобили во возна состоја, значително повеќе отколку што има луѓе, но овој број само ќе продолжи да расте, пишува Мојауто.