Се прават многу брзо и лесно, а можете да ги послужите наместо леб или полнети со омилениот фил…
Состојки:
1 шолја брашно
1 лажичка сув квасец
3 лажици пченкарно брашно
малку млака вода
Начин на подготовка:
Од наведените состојки со раце замесете глатко тесто. Кога ќе го замесите, тестото поделете го на помали топчиња, а потоа секое топче развлечете го со сукало на околу милиметар, така што ќе го собере во тава за палачинки.
Загрејте лажица масло на тава, а потоа печете ги тортиљите на слаба температура околу 12 минути (6 минути од едната, 6 од другата страна).
Топлите тортиљи послужете ги како што сакате – наместо леб, премачкани со омилениот фил, полнети со шунка и сирење, како домашно гиро со пилешко месо и помфрит…
Добар апетит!
Спонзорирано: