Иако е период на есен кон зима, многумина сакаат сладолед кој во овој период од годината потешко се наоѓа во маркетите, па затоа Centar.mk ви подготви еден супер рецепт:
Состојки:
- 100 гр суво грозје
- 300 гр грозје
- 50 мл рум
- 250 мл обезмастено млеко
- 100 гр шеќер
- 2 јајца
- 300 мл билна павлака
Начин на подготовка:
Во чинија ставете суво грозје, прелијте го со рум и оставете да отстои.
Пенасто разматете јајца со шеќер, ставете ги во загреано млеко и гответе додека масата не згусне.
Разматете билна павлака, додајте суво грозје со рум и измешајте. Соединете ги двете смеси, измешајте и добро изладете.
Во чаши ставете топки сладолед, посипете со зрна грозје и послужете.
Ако имате стапчиња за сладолед, наместо топчиња, можете да направите и таква варијанта.
Уживајте!
Спонзорирано: