Подготовката на омилениот џем никогаш не била полесна!
Состојки:
- 2 кг малини
- 1 кг шеќер
- 2 кесички ванилин шеќер или стапче ванила
- малку екстракт од ванила
- 1 кесичка згуснувач за џем во размер 1:3
Начин на подготовка:
Шеќерот и малините гответе ги на слаб оган 90 минути. Потоа со миксер испасирајте ги малините. Додаје ванилин шеќер и после 2-3 минути згуснувач. Гответе уште 4-5 минути.
Во рерна на 60 степени ставете мали тегли да се загреат, па во топлите тегли ставете го џемот од малини. Затворете со чисти, најдобро нови капачиња, свртете наопаку и оставете да се изладат на собна температура.
Спонзорирано: