Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Се огласи Никола Груевски на неколку минути пред полноќ по најновата акција на СЈО во која е осомничен

Новите 6 истраги на СЈО се само продолжување на политичкиот прогон кон сегашни и поранешни високи функционери на ВМРО-ДПМНЕ, а во контекст на слабеење на позициите на партијата и нејзини поединци, вели во објава на својот фејсбук профил, експремиерот и поранешен лидер на опозициската партија.

Додава и дека сето ова се случува во контекст на промената на името, по неуспешниот референдум.

„Очигледно, од илјадници инвеститори и компании кои работеле во Република Македонија избрани се компании од Русија, Турција и Кина, со цел да се создаде слика дека ВМРО-ДПМНЕ било политички и економски ориентирано кон овие држави, а не кон НАТО и ЕУ државите, иако јавно е позато дека по сите параметри, независно дали е увоз-извоз или странски инвестиции, над 90 отсто од соработката се со компании од држави членки на ЕУ и НАТО, како Германија, Британија, Америка, Белгија, Италија, Холандија итн“, образложува во објавата Груевски и додава дека владата на ВМРО-ДПМНЕ се обидувала од сите земји во светот да привлече инвестиции и да создаде услови за добра бизнис клима, но најуспешна била токму таа со компаниите на земјите членки ЕУ и НАТО.

Објаснувајќи за инвестициите кои СЈО ги оценува како спорни, тој додава дека како долгогодишен премиер на државата чест му е што неговите економски политики ја довеле Македонија во 10-те најатрактивни земји во светот и 5-ти во Европа според добрата бизнис клима.

Груевски дава објаснување и за истрагата поврзана со финансирање и наводно превземање на 7 медиуми, и подвлекува дека распределбата на средствата за јавни кампањи поранешната владата го вршела во целост согласно закон.

„Откако претходно на јавен оглас ангажираше специјализирана куќа за медија планирање која зависно од видот и намената кон целни групи на кампањата како и рејтингот на медиумите, утврдуваше медија план врз основа на кој се распределуваа средствата за јавни кампањи од страна на државните институции кон медиумите“, вели тој.

Според него и останатите 4 случаи се исто така празни и фабрикувани и, како што вели, политичкиот прогон кој се спроведува преку СДСМ продолжува да се интензивира. Експремиерот смета дека СЈО е класичен инструмент за репресија кон политичките неистомисленици, а со цел што подолго одржување на власт на СДСМ.