Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Хан: Постојат закани кон пратениците од ВМРО-ДПМНЕ кои сакаат да го поддржат договорот

Еврокомесарот за проширување на Унијата, Јоханес Хан, за австриски „Стандард“ изјави дека е запознаен со заканите кон пратениците од опозициската ВМРО-ДПМНЕ кои сакаат да ја напуштат партиската позиција и да ја поддржат Владата во Собранието.

Коментирајќи ги актуелните политички состојби во земјава, Хан изјави дека ВМРО-ДПМНЕ треба да се откаже од деструктивниот пристап и да дејствува во согласност со интересите на земјата, а не со партиските интереси.

„Ова е неприфатливо за партија што се декларира како проевропска и демократска“, рече Хан и додаде дека ако не се искористи шансата, можеби ќе биде изгубена засекогаш, а ВМРО-ДПМНЕ ќе биде целосно одговорна за таквото сценарио.

Хан смета дека повиците за бојкот сведочеле за недостиг на демократска зрелост и оцени дека референдумот бил консултативен, а мнозинството од граѓаните се изјасниле „за“.

Според Хан, предвремените избори носат ризик од пробивање на роковите за договорот во грчкиот парламент, а истовремено верува дека изборите не се гаранција за потребното двотретинско мнозинство.