3.8 C
Скопје
19. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ЗДРАВЈЕ

Преработеното месо поврзано со зголемен ризик од рак на дојка

Редовно јадење храна како сланина и колбаси може да го зголеми ризикот од рак на дојка, велат истражувачите.

Прегледот на студии покажа дека жените кои јаделе високо ниво на преработено месо имале 9% зголемен ризик од рак во споредба со оние кои јаделе помалку.

Студијата ги поддржува претходните наоди на Светската здравствена организација, која вели дека преработеното месо предизвикува рак.

Експертите препорачуваат претпазливост за наодите и велат дека вистинскиот ризик за поедини жени е „многу мал”.

Овој преглед, кој вклучува податоци за повеќе од еден милион жени, покажува поврзаност помеѓу процесираната потрошувачка на месо и ризикот од рак на дојка, но не е јасно дали храната всушност го предизвикува ова.