Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Баздникин: Македонските гласачи не излегоа бидејќи се против одлука што се обидуваат да ја наметнат од надвор

Сергеј Александрович Баздникин, амбасадор на Руската Федерација во Република Македонија, во интервју за „Спутник“ изјави дека факт е дека референдумот во Македонија е неважечки.

Според него, референдумот како демократска форма на изразување на волјата на граѓаните е во ред. Но, како што истакнува тој, факт е дека на референдумот во Македонија на кој се гласаше за спроведување на договорот со Грција за промена на името на Македонија и членството на земјата во ЕУ и НАТО гласаа само 36,9 отсто од населението.

„Се разбира, ние многу внимателно го следевме текот и резултатите од референдумот што се одржа во Македонија. Сега веќе е сосема јасно дека македонските гласачи не излегоа бидејќи се против одлуката што се обидуваат да ја наметнат од надвор. Очегледно е дека огромното мнозинство, речиси две третини од граѓаните не сметаат дека договорот од Преспа меѓу Грција и Македонија е најдобар инструмент за надминување на разликите што постојат околу државното име Македонија”, рече рускиот амбасадор.

Амбасадорот Баздникин додава дека, имајќи предвид дека на референдумот излегоа само 36,9 отсто од гласачите со право на глас, а требаше да излезат 50 отсто плус еден гласач, резултатите од гласањето потврдија дека референдумот е неважечки.

„Русија, како постојана членка на Советот за безбедност на Обединетите нации, внимателно го следи процесот на решавање на овој проблем и нашата принципиелна позиција останува непроменета – долгорочното решение може да се најде само кај граѓаните, без наметнување надворешни фактори, строго во рамките на уставно-правниот поредок. Тоа мора да се базира на широка јавна поддршка и мора да биде врз основа на принципите и нормите содржани во Повелбата на Обединетите нации”, додаде тој.

Амбасадорот додава и дека Русија не излегла со какви било јавни изјави во врска со референдумот, со цел тоа да не се толкува како обид да се влијае на резултатот.

Во тренд…