Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Доаѓаат нови книжни пари – како ќе изгледаат?

Европската централна банка на 17 септември ќе претстави нови банкноти од 100 и 200 евра, со што ќе заврши со измените кај сите банкноти.

Нов изглед имаат банкнотите од пет, десет и дваесет евра, додека повеќе не се печати банкнотата од 500 евра.

Новите пари од 100 и 200 евра ќе бидат пуштени во оптег, во првата половина следната година.

ЕЦБ забележа дека со објавувањето на крајот на производството на банкнотата од 500 евра дојде до нагло зголемување на барањето за банкноти од 100 и 200 евра од страна на европските претпријатија и домаќинства.

Во тренд…