Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Кружните текови одат во заборав: Ова е подобро решение (Видео)

Кружните текови се докажано подобро сообраќајно решение од крстосници со семафори, бидејќи обезбедуваат подобар проток и го намалуваат бројот на тешки сообраќајни несреќи.

Сепак, безбедноста и протокот значително им опаѓа со големината, па инжинерите со години се трудат да осмислат подобри решенија.

Едно од нив е „дијамант вкрстувањето“.

Овој концепт наводно го намалува уделот на сообраќајни несреќи за 33 отсто во однос на стандардното вкрстување, а фаталниот исход од сообраќајните инциденти за импресивни 60 отсто.

Како е тоа можно? Така што е отстрането вртењето на лево при кое често доаѓа до одземање на предност.