Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Кабинетот на Џафери: Милошоски без безбедносен сертификат не смее да изнесува строго доверливи документи

Кабинетот на претседателот на Собранието преку соопштение реагира дека класифицирани документи, добиени од кој и да е орган, не можат да поседуваат лица без безбедносен сертификат, да бидат разгледувани на јавна седница и пред лица кои немаат таков сертификат.

„Претседателот на Комисијата за надворешна политика, Антонијо Милошоски, повеќе од 1 година нема безбедносен сертификат, иако од стручните служби во Собранието му било укажувано дека е истечена важноста на претходниот. Според ова, пратеникот и претседател на Комисијата, согласно со Законот за класифицирани информации, кој е без неопходниот безбедносен сертификат, не можел да бара, поседува и да изнесува јавни документи кои имале назнака ‘строго доверливо’“, нагласува Кабинетот на Џафери.

Оттаму додаваат дека Милошоски до Кабинетот на Иванов доставил барање за добивање материјали од лидерските средби одржани во јануари и во мај годинава, и на недозволив и заобиколен пат, лично, не преку архива, ги добил материјалите од Кабинетот на претседателот Иванов, нешто што не е според законот.

„Материјалот е отворен, и по неколку дена од други лица во Собранието е донесен во архива за да се процесуира. Со ова овој материјал станува сопственост на Собранието. Укажуваме дека претседателот на Собранието, Талат Џафери, постапил согласно со член 52 од Деловникот за работа на Собранието, во кој е наведено дека пратеникот е должен да ја чува државната, службената, воената и деловната тајна. Како тајна се сметаат сите материјали што му се упатуваат на Собранието и на работните тела, а кои како такви се означени од предлагачот на материјалот. Начинот на ракување и чување на материјалите што се сметаат за тајна се уредува со посебен акт што го донесува претседателот на Собранието“, се додава во реакцијата од Кабинетот на претседателот на Собранието.