Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Македонија

ВМРО-ДПМНЕ: Македонија е единствената земја во Европа во која патриоти во монтиран случај се обвинети за тероризам

„Македонија е единствената земја во Европа во која патриоти во монтиран случај се обвинети за тероризам само затоа што гласно го кажале својот став, кој е спротивен на власта. За демонстрацијата на сила и самоволие да бидат уште повпечатливи, обвинетите се држат во притвор без да им се земе изјава или да им се почитува правото на одбрана.“, пишува во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

Во изминатите 8 месеци се прекршија сите принципи на владеењето на правото и дрмократијата, сметаат тие.

„Недозволиво е во земја аспирант за влез во ЕУ и НАТО да има политички затвореници кои сеуште немаат фер услови за докажување на вистината.Само во афрички диктатури се казнува и затвара без докази и треба да се докажува невиноста, наместо обратно. Судовите, оваа влада предводена од СДСМ ги претвори во обични егзекутори на политичкото самоволие.“

Според нив, институциите се создадени за да служат на сите подеднакво и да одлучуваат врз претхоно определени принципи за работа.

„Не смее да има двојни аршини кога се работи за луѓе блиски на власта или на тие што ја критикуваат. Не смее за пратеници од листата на владеачката партија да бидат повлечени обвинувањата за уништување на државен имот, а во притвор да се држат патриоти чиј единствен грев е што си ја сакаат својата татковина. Мерката притвор се злоупотребува како казна за тие што се спротиставуваат на деструктивната и расипничка влада на СДСМ. Со тоа се прави обид да се замолчат сите кои не се согласуваат или и стојат на патот на недемократската власт. Судиите мора да покажат интегритет и несмеат да потпаѓаат под притисок на политички моќници кои кога тогаш ќе бидат симнати од власт.Судот и сите останати институции мора да работат исклучиво во интерес на граѓаните и согласно законот. По промената на власта сите пресуди и одлуки може да биат преиспитани“, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.