Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Македонија

Доделени договори за финансирање иновативни проекти од домашни компании

Во Владата на Република Македонија денеска се одржа свеченост по повод доделувањето на договорите за финансирање иновативни проекти на 20 домашни микро, мали и средни претпријатија, кои аплицираа на два јавни повика спроведени од страна на Фондот за иновации и технолошки развој.

Премиерот Зоран Заев во своето обраќање по повод настанот посочи дека Владата на Република Македонија и во иднина поизразено ќе вложува буџетски средства за развој на иновациите и порача дека соработката со Светската банка продолжува, институциите ќе продолжат да работат како сервис и партнер на бизнисот во остварување на целите за развој и на бизнис-идеите како дел од севкупниот развој на економијата.

„Цврсто сме уверени дека токму иновациите и технолошкиот развој ќе бидат еден од генераторите на економскиот развој на земјата и причина поради која младите луѓе ќе ги задржиме да живеат и работат тука во Македонија. Јас знам и со сигурност можам да констатирам дека нашата земја поседува огромен потенцијал за развој на иновативноста“, истакна премиерот.

На денешниот настан свое обраќање имаше и заменик-претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Кочо Анѓушев, кој истакна дека оваа Влада определила 47 отсто повеќе средства за поддршка на економијата во Република Македонија и првпат ги поддржува македонските компании.

„На сите добитници им честитам и посакувам проектите да бидат имплементирани што побргу, а тие да видат бенефит од таквите проекти. Овие проекти се доказ дека ние имаме млади паметни луѓе и ако тие се поддржани, ќе има зошто да останат да живеат и работат во Македонија“, рече вицепремиерот Анѓушев.

Претставниците на компаниите потписнички на договорите во своите обраќања објаснија на кој начин оваа финансиска поддршка ќе им помогне во реализацијата и во понатамошното развивање на нивните иновативни проекти.

Стефан Митевски од компанијата „Систем оф ентерпрајс“ порача дека мисијата на неговата компанија е таа да стане иновациски центар во осигурителната индустрија и дека овој тип финансиска поддршка е значајна во процесот на креирање нови производи, а претставникот на иноваторите на ГЕТ-велосипедот за компанијата „Венито Комерц“ посочи дека оваа иновативна идеја е, пред сè, на група студенти, потпомогнати од компанијата, а сега и од владата и од Фондот за иновации, чија реализација во иднина ќе значи и дел од решавањето на проблемот со загаденоста на воздухот во урбаните средини.