15.8 C
Скопје
27. февруари 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
БИЗНИС

За неколку дена секој вработен во Македонија ќе добие по 9.000 денари

Македонските компании се обврзани да исплатата право на регрес кое е познато како К-15 до крајот на оваа година, односно 31-ви декември.
Првичните пресметки говорат дека сите вработени во приватниот сектор ќе добијат меѓу 9.000 и 13.500 денари.
Согласно законот сите работници во приватните фирми кои работеле кај истиот работавач шест и повеќе емсеци во една календарска година имаат право на К-15.
Засега е непознато колку компании досега исплатиле К-15 имајќи во предвид дека исплаќањето било можно уште од јули, но факт е дека бизнисмените чекаат последен момент за да ги исплатат овие средства.