10.8 C
Скопје
3. декември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Швајцарско село бара жители – за секој нов жител плаќа по 25.000 франци – ова се условите

Жителите на швајцарското село Албинен, во кантонот Вале, за десет дена ќе одлучат за новата политика со која на странци ќе им понудат пари да дојдат и барем десет години да живеат во селото. Се работи за сума од околу 70.000 франци за четиричлено семејство.
Малото село во кое моментално живеат 240 жители, е едно од многуте во Швајцарија, кои последните години доживуваат големо иселување на жителите.
Планот на локалниот Совет е на семејства или поединци, странци, кои ќе се одлучат да купат или изградат куќа во Албинен, да им подарат по 25.000 франци за секое возрасно лице во семејството и дополнителни 10.000 франци по дете.
Четиричлено семејство, според тој предлог, би добило бонус од 70.000 швајцарски франци.
Но, постојат и услови кои треба да се исполнат. Возрасните мора да бидат помлади од 45 години и да прифатат да живеат во селото најмалку 10 години.
При купување или изградба на куќа треба да вложат најмалку 200.000 франци и недвижнината мора да биде постојан дом, а не викендичка.