6.8 C
Скопје
18. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

„Алкохоличарска карта“: Кој пие најмногу во Европа, а каде сме ние?

Јакуб Мариан направил мапа на која е прикажано колку пиво и вино конзумираат луѓето во Европа.

По прегледот на мапите ќе ви биде јасно дека некои земји повеќе преферираат вино во однос на пиво и обратно.

Картата е обоена според статистика од 2012 година.

Некои земји се посветли во однос на другите. Тоа не значи дека луѓето во тие земји помалку конзумираат алкохол, туку дека помалку конзумираат вино или пиво.

Интересно е дека земјите од Источна Европа се посветли на двете мапи. Тоа не значи дека конзумираат помалку алкохол, туку дека повеќе внесуваат јаки пијалоци како вотка, текила, виски, џин итн.

Спонзорирано: