6.8 C
Скопје
18. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈА

Германија ѝ додели 9 милиони евра неповратни средства на Македонија

Амбасадорот на Германија, Томас Герберих, и министерот за финансии, Драган Тевдовски, денеска потпишаа спогодба меѓу владите на двете земји за финансиска соработка.

Спогодбата опфаќа реализација на два клучни проекта: „Програма за наводнување на јужната долина на реката Вардар – фаза 2“ и „Програма за водовод и канализација – фаза 2“, чии договори за финансирање исто така беа потпишани денеска од страна на корисниците на грант-средствата кои воедно се имплементатори на двете значајни програми.

„Најсилна потврда дека успешната соработка помеѓу нашите земји продолжува и во следниот период е денешниот настан каде што германската влада преку банката КФВ доделува 9 милиони евра неповратни финансиски средства за реализација на две значајни развојни програми за Република Македонија. Тоа се програмата за водовод и канализација и програмата за наводнување на јужната долина на реката Вардар“, истакна министерот Тевдовски.

Амбасадорот Герберих истакна дека водечка идеја на германската политика кон Република Македонија е поддршката на евро-атлантската интеграција на земјата, како и поддршката на потребните реформи на ова поле.

„Во оваа смисла Германија не е само најзначајниот трговски партнер на Македонија со годишна билатерална трговска размена од речиси 3 милијарди евра, која постојано расте. Македонија е исто така и партнер на развојната соработка. Досега Германија стави на располагање 320 милиони евра за Македонија, главно за инвестиции во јавната инфраструктура, како санација и проширување на системите за водоснабдување и канализација, како и модернизација на земјоделските системи за наводнување“, истакна Герберих.

Спонзорирано: