10.8 C
Скопје
5. март 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЛТУРА

Заврши второто издание на фестивалот за критичка култура КРИК

Со перформансот „Настанување со музејот“ на рускиот уметнички колектив „Что делат“ и локалните учесници од Македонија, вчеравечер заврши второто издание на фестивалот за критичка култура КРИК.
„Беше чест да се работи со гостите од колективот „Что делат“, изминативе денови беше интензивно, но инспиративно искуство бидејќи научивме што значи колектив и што значи концентриран процес на развивање идеја“, рече Искара Гешоска од „Контрапункт“, која им се заблагодари и на учесниците од Македонија и на членовите на рускиот колектив кои отворија многу прашања од нашиот културен контекст.
Перформансот што беше изведен во Музејот на современата уметност е резултат на петдневниот семинар на колективот „Что делат“ од Санкт Петербург, овој пат предводен од Цапља Олга Егорова, Нина Гастева, Оксана Тимофеева и Дмитри Виленски, во соработка со локалните учесници, млади актери, уметници, политиколози, историчари на уметност: Јасмина Билаловиќ, Ѓорѓе Јовановиќ, Билјана Димитрова, Игор Таневски, Ребека Лазова, Мартина Спасовска, Кристијан Јованоски, Ивана Секулоска, Наташа Животиќ, Стефан Китановиќ и Кристина Мазнеска.
Перформансот се одржа во салите каде што се изложени делата од колекцијата на МСУ. Учесниците со своите тела создаваа фигури и слики и раскажуваа свои кратки приказни.
„Нашата цел беше многу едноставна и скромна – секое уметничко искуство е трансформативно. Забележавме дека овде постои проблематизирање и јаз меѓу перформативната уметност и еден вид молк на главно модернистичките објекти. Не знам колку тие го изразуваат македонскиот дискурс во современата уметност. Ние дадовме еден перформативен тон за да внесеме живот во просторот на Музејот бидејќи уметничките дела се и реални, но истовремено не се, а живите луѓе секогаш се реални. Ова беше дел од нашата едукативна работа кога и ние и учесниците можеме да пробуваме разни работи, да разговараме и да пробуваме“, рече Дмитри Виленски.
Тој објасни дека со перформансот во Скопје тие сакале да посочат на актуелната дебата што се води во уметничкиот свет за тоа дали музеите се само место за перформанс, односно уметнички чинови или и места на јавни активистички чинови што ја губат својата оригиналност, а кои може да се развијат во разни насоки. Според него, тоа е клучно прашање на визуелната уметност денес како да се направат нови фузии, сојузништва. „Тоа е многу интересно и возбудливо, не сакам да им го намалам значењето на сликите или видеата, но се случува нов развој и треба навистина внимателно да гледаме и да разбереме зошто се случуваат работите“, рече Виленски.
Учесниците говореа за своите искуства, кои биле позитивни и едукативни, тие беа воодушевени од отвореноста, непосредноста на пристапот низ целиот процес што го поминаа за време на петтдневниот колаборативен семинар.
За крај на фестивалот што се одржуваше во Музејот на современата уметност гостите и публиката уживаа во музичкиот настап „Огледалце, огледалце, кој е најубав на светот?“ со EgoTRIP.
„Контрапункт“ и фестивалот за критичка култура КРИК се поддржани од: Фондацијата „Отворено општество – Македонија“, Гете-институтот Скопје, Фондацијата „Култура нова“ од Хрватска, „Фармахем“ и Министерство за култура на Република Македонија. Логистички партнери на фестивалот се: НУ Музејот на современата уметност – Скопје и порталот „Окно.мк“. Постојани стратешки партнери на „Контрапункт“ и на КРИК се: „Мама“ од Загреб и kuda.org од Нови Сад.