16.8 C
Скопје
22. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈА

(Видео) Печатените медиуми бараат владата да субвенционира педесет отсто од трошоците за печатење и дистрибуција

Во Владата на Република Македонија денеска се одржа јавна дебата за тоа дали и кој е најдобриот модел за поддршка на печатените медиуми, како дел од заложбите за плурализам во медиумскиот избор за граѓаните во нашата земја.

„Владата има најдобра намера и останува нејзината посветеност, во рамки на планот 3-6-9 и планираните реформи за приближување на Република Македонија кон Европската Унија, да помогне и да ги поддржи сите печатени медиуми на пазарот. Потребно е да се најдат вистинските начини за тоа и затоа ја отвораме оваа дебата“, изјави министерот без ресор задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски, на денешната трибина со претставници на печатените медиуми и со други медиумски работници.

На дебатата претседателот на новоформираното Здружение за заштита на печатените медиуми (ЗПМ), Лирим Дулови, ги соопшти првичните очекувања на претставниците на печатените медиуми. Дел од првичните предлози за поддршка се однесуваат на субвенционирање на педесет проценти од трошоците за печатење и дистрибуција за дневните, неделните и месечните печатени медиуми со информативен карактер, како и помош од 20 проценти за медиумите на помалите етнички заедници.

На денешната дебата биле отворени прашања и дилеми и меѓу самите медиумски претставници, и тоа дали Владата треба да ги субвенционира и весниците што се бесплатни и весниците што се занимаваат со стручна и специфична тематика, информираат од владината прес-служба.

Министерот Поповски нагласил дека Владата ги следи забелешките на експертската група на Прибе кои се однесуваат на економските предизвици на печатените медиуми и потребата од поддршка од страна на државата со цел надминување на потенцијалната закана за слободни и плуралистички медиуми, што е од суштинско значење за секоја демократија.
Тој истакнал дека во оваа фаза се добредојдени сите конструктивни предлози за оваа цел и информирал дека доколку се донесе одлука за финансиска поддршка на печатените медиуми, средствата за оваа цел ќе се бараат со ребалансот на буџетот идната, со оглед на тоа што во буџетот за 2018 година нема утврдено ставка за оваа намена.
Спонзорирано: