10.8 C
Скопје
28. февруари 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈАТОП ВЕСТИ

Почина Стамен Филипов

На 74 години почина Стамен Филипов, правник во пензија, човекот што поднесе најмногу иницијативи пред Уставен суд за преиспитување на уставноста на многу закони и законски решенија.
Стамен Филимов или како што го нарекуваа новинарите уривачот на закони, борецот против лошите закони, човекот кој две децении будно ја штитеше уставноста на нашата земја беше симбол на граѓанскиот активизам. Филипов до судот во текот на своите пензионерски денови поднесе 1.200 претставки, од кои дури 308 му биле прифатени.
Филипов беше пензиониран правник од АРМ со чин потполковник и уживаше голема почит меѓу своите колеги. Тој пред Уставен суд ги оспоруваше Законот за лустрацијата, Законот за измените на ДДВ и многу други.