16.8 C
Скопје
22. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Знаете ли што значи ознаката „Е“ како на пакувањето на сликата?!

Знакот “E”, се наоѓа покрај грамажата на производите во сите земји на Европа кои водат антиГМО политика.

“E” всушност значи дека производот е во склад со прописите на Европската унија за точност на мерењето на тежината на пакувањето.

Значи, ако на шишето или на пакувањето пишува: “500ml e”, тогаш знајте дека ЕУ ја одобрила таа пресметка. Познат како e-марк или како знак за проценка, овој знак не е задолжителен на производите.

Фото: worldtruth

Спонзорирано: