10.8 C
Скопје
5. март 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СВЕТ

Новата австриска Влада ќе има 13 министри и два државни секретари

Новата австриска Влада, што ќе ја предводи Себастијан Курц како канцелар, ќе има 16 членови, покрај канцеларот, уште 13 министри и двајца дражавни секретари.
Народната партија на Австрија (ОВП) ќе има седум министри, а Слободарската партија (ФПО) шест.
Во новата австриска Влада, ОВП ќе биде застапена со Курц како канцелар на земјата, министер за финансии ќе биде Хиртвиг Легер, министер за економија Маргарет Шрамбек, за образование Хајнс Фасман, за жени и семејство ќе биде Џулијан Богнер-Штраус, министерка за земјоделство и екологија ќе биде Елизабет Кестингер, министер за ЕУ, медиуми, уметност и култура ќе биде Гернот Блимел, а државен секретар во Министерството за внатрешни работи ќе биде Каролин Едштадлер.