26.8 C
Скопје
13. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СВЕТ

„Амнести“: ЕУ соучесник во малтретирање мигранти во Либија

Земјите членки на ЕУ се соучеснички во малтретирање мигранти во Либија, се наведува во најновиот извештај за заштита на човековите права на „Амнести интернешнал“. Организацијата ја обвинува ЕУ дека ги затвора очите пред бруталните тактики на либиската крајбрежна стража и опасните притворски објекти. Оваа група за заштита на човековите права со седиште во Лондон наведува дека либиската крајбрежна стража прима мито од криумчари за да ги пушти чамците со мигранти да испловат кон Европа.

Амнести тврди дека поседува снимки и други документирани докази дека бродот кој Италија ѝ го донираше на либиската крајбрежна стража бил уништен во операција на пресретнување во која се удавиле повеќе од 50 луѓе.

„Европските влади не само што во целост се информирани за овие злоупотреби туку активно ги поддржуваат либиските власти во спречувањето на преминот преку море и задржувањето луѓе во Либија. Тие се соучесници во тие злосторства“, изјави директорот на „Амнести“ за Европа, Џон Далхуисен.

На удар на приливот на над еден милион мигранти во 2015 година, ЕУ со Либија и нејзините соседи работеа на пресекување на главната мигрантска рута од Африка кон Европа, а нејзината стратегија вклучуваше обука и опрема на либиската крајбрежна стража за да ги спречи чамците кои се обидуваат да испловат на опасен пат преку Медитеранот.

Спонзорирано: