Сѐ уште има разлики околу буџетот на Еврозоната пред клучниот Самит на ЕУ

Претседателот на еврогрупата, Марио Сентено предупреди дека сѐ уште има силно спротивставени мислења во однос на планот на Франција и Германија за утврдување на буџетот на Еврозоната, неколку дена пред Самитот на Европската Унија, каде ова прашање треба да биде дискутирано.

„Разликите по прашањето остануваат во однос на потребата и можните својства на буџетот на Еврозоната“, изјави Сентено, кој е и министер за финансии на Португалија.

Тој го повика претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск да подготви преговори на високо ниво за реформирањето на Еврозоната.